Luy

Kostimirani vodič Luy dobitnik je nagrade za najboljeg turističkog vodiča za 2009. god.

Obučen sam u stlizirani barokni kostim gospodina, sa kraja 17. st.
odnosno stižem iz davne 1690. god. Autorica moga kostima je modna dizajnerica
Slavica Musa iz Vinkovaca, koja je napravila idejno rješenje samog kostima i ujedno
ga sama i izradila. Kolorit je povezan sa bojama vukovarskog grba, a to su crvena i zlatna.
Imam na sebi tipičan barokni kaputić, koji je usko pripijen do struka, a onda se prema donjem rubu naglo širi u djelove. Izrađen je od crvene prirodne svile, a izvezen je motivima cvijeća, grančica i listića. Kopča se ukrasnim kopčama u vidu širita ili brandenburga sa heklanim ukrasima koja podsjećaju na dijamantna dugmeta. Uz njih su postavljeni i cvjetići od perla koji glume drago kamenje. Kaputić ima velike otmjene i pompozne orukvice koje su takođe ukrašene elementima širita.
Košuljica mi je bijela izrađena od ručno tkanog domaćeg pamuka, vrlo je široka, i bogatih rukava koji su ukrašeni tehnikom toleda, koja je puno primjenjivana u to vrijeme. Završetak rukava je ukrašen orukvicom na koju se nadovezuje volan oivičen uskom čipkom.Košuljica nema ovratnik, već se veže uskim paspulom.
Hlače su zlatne boje, izrađene od prirodne svile. Dužinom sežu ispod koljena, a na rubu nogavica potavljene su po 2 mašne, koje ujedno i po potrebi skupljaju hlače.
Oko vrata imam bogatu mašnu od svile koja završava necanom čipkom, a na čvoru je ukrašena malim cirkonima koji takođe podsjećaju na dijamante.
Imam visoke čarape bijele boje sa motivima cvijetova.
Na glavi nosim tipičan trorogi šešir od svile ukrašen bijelim nojevim perjem,a sam šešir je u crvenoj i zlatnoj boji.
Oko sebe nosim prikladnu torbu koja je takođe od zlatne svile paspulirana crvenim ivicama, rojtama i heklanim ogledalcima. Na njoj je logo naše tvrtke u tehnici strojnog veza.
Uz viske bijele čipkane čarape, na nogama imam žarko crvene kožne cipele sa visokim popeticama. One su od nježne i meke prirodne kože, ukrašene sprijeda blještavom pravokutnom šnalom od cikona, a u to vrijeme, ona je bila od dijamanata. Iz nje izlazi visoko stojeći uspravan nadrapirani jezik visine 10cm.
Kao i cijela figura muškog kostima sa kraja 17. stoljeća, i cipele ostavljaju feminiziran dojam.

 

Više fotografija u fotogaleriji!