Katalog 2013 / 2014 - Šesto čulo Vukovara

 

MOJ METAR DUNAVA

Velik i jak, močan i pun života - Dunav je oduvijek bio inspiracija umjetnicima, ali i drugim ljudima koji su se s njime sreli i čije je živote dotakao. „Na lijepom plavom Dunavu“, djelo velikog Johanna Straussa, jedan je od najljepših valcera ikada napisanih. U Austriji se smatra neslužbenom himnom. Dopustite i Vi da Vas osvoji Dunav, njegova snaga, veličina i obale koje nose mnoge priče i povijesna događanja. Uživajte ploveći drvenom čikljom ili brodicom otkrivajući sve njegove tajne, upoznavajući vidikovce s pogledom na Dunav, pješčane ade sa skrivenim uvalama gdje ribiči čekaju starog soma, ljutu štuku, lukavog smuđa ili dobročudnog šarana, tamo gdje mulj skriva dunavske školjke, a riječni galebovi traže svoju hranu. Saznajte priče o Dunavu uživajući u toku močne rijeke, otkrijte „gdje Dunav ljubi nebo“, osjetite svu njegovu čaroliju i uzmite svoj metar Dunava.

Vožnja Dunavom drvenom čikljom ili brodicom, razgledavanje ada i uvalica; druženje sa starim alasima; radionica na temu Dunava - o rijeci, životu i povijesti vezanim uz Dunav, životinjskom svijetu koji na njemu obitava.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vukovar; 3. dan: Ilok. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

 

DIKO MOJA SAPUNA MI DODAJ

Mnoge stvari u današnje vrijeme uzimamo zdravo za gotovo. Svakodnevno je pranje jedna od njih. Jeste li ikada stali i zapitali se kako je to bilo nekad? Rublje je prano obično jednom tjedno, nije bilo industrijskih prašaka, a dragocjeni sapun je izrađivan kod kuće i tek se ponekad kupovao. Upoznajte šokacke tradicijske obicaje, iskusite sami kako se sapun na tradicionalan nacin spravljao u jesen, kada je u slavonskim kućama obilje čvaraka, otpadaka, stare slanine i ostale masti važne za pripremu sapuna, kuhanjem te sipanjem preko krpe u drvene kalupe. Pogledajte izradu prekrasnih rukotvorina poput narodnih nošnji i zlatoveza. Učinite nešto za sebe, udaljite se iz gradske svakodnevnice, udahnite punim plućima, doživite ljepotu tradicije, uživajte u biranim domaćim jelima, tradicionalnoj slavonskoj šljivovici i voćnim likerima, te se dobro naspavajte u pitoresknim selima Županjskog kraja. Iskustvo je neprocjenjivo.

Radionica pravljenja domaćeg sapuna na tradicionalan način; prikaz izrade rukotvorina kao što su oborci, šlingeraj, narodne nošnje, zlatovez i šaranje boca; degustacija delicija poput kulina, kobasica, poderanih gaća...

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. dan: okolica Županje; 2. - 3. dan: Vinkovci - Vukovar. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 200 osoba. Smještaj je moguc u domacinstvima i u hotelima s dvije ili cetiri zvjezdice u Vinkovcima, odnosno Vukovaru, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom, odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

FURAM SVOJ FILM I IDEM
NA "VFF"

Na istoku Hrvatske, na obalama velikog i snažnog Dunava, održava se jedinstveni filmski festival. Grad Vukovar, bogat poviješču i tisučljetnom kulturom, fascinirat će svakog posjetitelja zainteresiranog za film i sve vezano uz kino produkciju. Gledati premijere svjetskih filmova u Vukovaru, „gdje Dunav ljubi nebo“, te sudjelovati u raznim radionicama eminentnih filmaša, odlična je prilika i poseban doživljaj za sve obične goste kao i za filmoljupce. Snimiti svoj dunavski kadar, turistički trenutak koji želite sačuvati, možete samo na obalama Dunava. Prepustite se filmskim maštanjima, sjednite u dunavsku čiklju, prošetajte baroknim ulicama, družite se s kostimiranim vodičima. Luy, Elizabeta, Emerik i Julijana čekaju Vas sa zanimljivim pričama. Snimite svoj dunavski kadar, furajte svoj film i posjetite Vukovar film festival na koji ćete se sigurno poželjeti i dogodine vratiti.

Gledanje filmova na Vukovar film festivalu i filmske radionice (npr. scenaristička i radionica za pitching dokumentarnog filma); posjet TV sajmu koji okuplja filmske profesionalce regije; svakodnevni koncerti i zabava!

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vukovar; 3. dan: Ilok. Aranžman se može realizirati tijekom trajanja festivala od 24.08. do 28.08. za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom, odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

HRABRO SRCE RAZNIH
SUDBINA

Mnoge su priče iz Domovinskog rata. Jedna od najtežih i najtragičnijih svakako je priča Vukovara, grada heroja, simbola hrvatske slobode. Područje grada i cijele okolice obilježeno je mjestima strahovite tuge. Ali priča je to i o hrabrosti i neuništivosti ljudske želje za slobodom. Posjetite mjesta koja zaslužuju divljenje i poštovanje te saznajte neke od priča Domovinskog rata. Obiđite prve crte bojišta kod Vinkovaca, u to vrijeme nazvanih „vrata Hrvatske“ i prođite kroz sela Berak, Bapska, Lovas do Đeletovaca gdje se crpila nafta. Odajte počast žrtvama na masovnim grobnicama. Kroz razgovor s osobama koje su preživjele koncetracijske logore u Srbiji, ljudima koji su izašli u proboju, civilima koji su boravili u podrumima, saznajte priče o različitim sudbinama koje su ih zatekle. Shvatit ćete dio njihove veličine, značaja i važnosti slobode jer priča o pobjedi i nesalomljivosti ljudskog duha svakako je priča koja će živjeti vječno.

Polaganje cvijeća na masovne grobnice - Negoslavci, Berak, Tovarnik, Lovas; upoznavanje prve linije bojišta od Vukovara do Bajakova; razgovori s ljudima različitih sudbina koji su prošli Domovinski rat na ovim prostorima.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Vukovara, Vinkovaca i Iloka. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 100 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vođenje moguce je na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

OJ, TAMBURO, MOJA DIKO

Zvonki i čarobni, zvuci tamburice i danas odjekuju, i danas sviraju za nekog bećara. Nema ništa ljepše nego kad tamburica zasvira, kada žica pukne, kada pjesma poteče. Slavonci, šokci bez tambure, ne mogu se zamisliti. Taj mali drveni instrument, koji i danas traje, važna je priča u šokačkoj tradiciji u koju se zaljubi svatko tko čuje uz njene zvuke srcem ispjevanu pjesmu. Tamburica tradiciju čuva, i danas kao nekada. Upustite se u avanturu i otkrijte glazbu u sebi sudjelujući u radionici sviranja na tamburici i družeći se s tamburaškim sastavom. U prekrasnoj Slavoniji, neiscrpnoj inspiraciji tamburaških pjesama, vidjet ćete kako se tamburice izrađuju i saznati sve što Vas zanima. čut ćete priče kako je tamburica nastala te koliko vrsta tamburica imamo. Možete i zasvirati, i ne samo žice dirati, vec i članom tamburaškog sastava postati, u bećara se pretvoriti, bar nakratko zapjevati: „Oj, tamburo, gdje si sinoć bila...“

Radionica sviranja na tamburici; prikaz etno tradicije kroz tamburicu, price o tome kako je nastala i koliko vrsta poznajemo, prikaz izrade tamburica; druženje s tamburaškim sastavom i uživanje u tamburaškoj glazbi !

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

PLETENICA, UVOJAK -
ŠTIKANJE, VEZ

Snaše naše frizure si prave. Pletenicu, uvojak, napravit ću ja... Svijet se mijenja, no neke stvari ostaju iste. Tako i ženska težnja za ljepotom. Krenite s nama u priću o ljepoti i saznajte kako su se u Slavoniji žene dotjerivale i uređivale za svoje bećare. Upoznajte etno tradiciju kroz frizure, etno kostime i tradicionalne nošnje. Za izlazak u selo svaka se snaša trudila napraviti čim ljepšu pletenicu i njome se dičiti. Pogledajte kakve su to frizure bile, možda se i Vama svide ili Vam pristaju. Uz lijepe frizure ide i lijepa odjeća. Svako je selo imalo svoje društvo koje je plesom prikazivalo raskoš svojih nošnji. Danas su one inspiracija za suvremenu etno odjeću, modu koja nastaje u radionicama u Slavoniji, gdje se tradicija miješa sa suvremenim i ostaje očuvana i na taj način. Svoj vez možete štikati i Vi i doživjeti duh slavonske ljepote. Frizuru napravite, modernu etno nošnju obucite i šokica postanite!

Upoznavanje slavonske tradicije kroz uljepšavanje žena; izrada i prikaz etno frizura - pletenica i uvojaka, radionica uz mogućnost Sudjelovanja; etno dizajneri uvode Vas u tajne štikanja, etno modu i tradiciju !

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vođenje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

RADIM, RADIM
TRADICIJU ČUVAM

Sve se manje ljudi bavi starim obrtima, načinom izrade stvari kako su radili naši stari. U današnje vrijeme rijetki su ustrajali u očuvanju tradicije i dalje marljivo proizvodeći stvari u svojim radionicama na tradicionalan način. Krenite s nama u posjet majstorima tradicionalnih zanata u srcu šokadije, Vinkovcima i okolnim selima, te osjetite duh tradicije u izradi odjevnih i ukrasnih predmeta. U Muzeju grada Vinkovaca saznat ćete o razvoju, nastanku i očuvanju te slavonske tradicije dok ćete kroz stručno predavanje otkriti tajne bogate slavonske obrtničke baštine. Posjet starim majstorima bit će stručna praktična radionica - krznarski obrt, užarski obrt, izrada slavonskog kožnog prsluka. Pogledajte, isprobajte te pokušajte i sami izraditi. Puno je tu muke i truda, ali i ljubavi koju ćete i sami osjetiti. Možda cete sa slavonskim kožnim prslukom, kožnim remenom ili slavonskim srcem sa sobom ponijeti svoj tradicijski komad prošlosti.

Stručno predavanje o tradicijskim obrtima i posjet nekolicini starih radionica; prikaz izrade tradicionalnih odjevnih i ukrasnih predmeta i sudjelovanje u izradi; druženje s domačinima u toplini slavonskog ugođaja

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

ROĐEN SAM U SRIJEMU,
U TOVARNIKU

Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem, znao je za sebe reći Antun Gustav Matoš, hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac. Gdje se rodio, što i kako je stvarao i zašto škole nose ime ovog pjesnika čija djela odlikuju domoljublje i patriotizam, saznat ćemo na našem pjesničkom putu kroz srijemska sela. „Oj, hrvatska zemljo mila“, pisao je Matoš izražavajuci osjećaje prema domovini koji su ga najviše vezali uz rodno mjesto, Tovarnik u Srijemu. Prođite Tovarnikom, provozajte se zaprežnim kolima, posjetite rodnu kuću i poslušajte priču o središnjoj ličnosti hrvatske moderne. Članovi društva A. G. Matoš provest će Vas kroz rodnu kuću ovog hrvatskog velikana, prikazati radove, naslove, njegove tekstove te Vam približiti život i djelo ovog velikog pisca. Možda, inspirirani time i Vi napišete svoj stih o Tovarniku, Srijemu, Hrvatskoj.

Posjet rodnoj kući Antuna Gustava Matoša, Srijemu i Tovarniku; stručna radionica o djelima A. G. Matoša kao i o njegovom životu; obilazak okolnih sela i vožnja zaprežnim kolima srijemskim krajolikom

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

ŠUMSKI RED

Šuma je oduvijek bila prijatelj ljudi. Tajanstvenošcu, ljepotom, velicinom i bogatstvom života u sebi šume izazivaju divljenje. Slavonske su šume poznate po svojoj ljepoti, stoga nije ni čudo da je upravo njima posvečen grb Vukovarskoj-srijemske županije. Jelen koji sjedi, slavonski hrast kao simbol prirodnog bogatstva, to je naša priča. Ako volite prirodu i šumu, bilo da ste stručnjak ili laik, pridružite nam se na ovom posebnom putovanju i saznajte sve o šumama ovog kraja, vrsti hrasta koji ovdje raste, životinjama koje ih nastanjuju, poslovima u šumi i alatima koji su se nekada koristili. Saznajte kako se šumama pravilno gospodari i otkrijte tajne slavonske hrastovine u srcu spačvanskih šuma. Nakon posjeta Šumarskom muzeju provedite dan sa šumarom, obiđite tajne šumske kutke, postavite hranu na hranilištu za životinje te se na kraju počastite pravim šumarskim ručkom koji je najukusniji nakon šetnje zdravim i svježim šumskim zrakom.

Posjet Šumarskom muzeju uz edukativnu i praktičnu radionicu; provođenje dana sa šumarom i upoznavanje s njegovim dužnostima; šumarski ručak na otvorenom i postavljanje hrane na hranilištu za životinje

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

U TIŠINI RAVNICE

Tanka je granica između života i smrti. Na kraju života umiremo, pa je tako i umiranje jedan oblik života, jedna njegova manifestacija. Upoznajte povijest Vukovara kroz tišinu nacionalnih grobalja koja nam prčcaju o njegovoj multikulturalnosti. Židovsko, Švapsko, Katoličko, Pravoslavno, Bugarsko ili Novo, Memorijalno groblje. Različitost nadgrobnih spomenika s posebnim običajima ispisivanja nadgrobnih ploča govori nam o stanovnicima grada na Dunavu nekada, baš kao što kapelice u sklopu starog Švapskog groblja nose priče o obitelji Eltz, velikašima ovog kraja. Udruge nacionalnih manjina uvest će Vas dublje u povijest njihova dolaska i života na ovom prostoru. Nakon bogate prošlosti ispričane zagrobnom tišinom, kroz šetnju ćete upoznati dijelove Grada kao što su šapudl, Sajmište i Mitnica koje je naš poznati književnik Pavao Pavlicic opisao mnogo puta i, prolazeći među sadašnjim stanovnicima, uživati u lijepoj vukovarskoj sadašnjosti.

Upoznavanje Vukovara kroz obilazak nacionalnih grobalja - Židovsko, Švapsko, Katolčko, Pravoslavno, Bugarsko ili Novo, Memorijalno; stručno predavanje predstavnika nacionalnih manjina; obilazak i povijesne priče grada

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vukovar; 3. dan: Ilok - Vinkovci. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

MEĐU ARHEOLOŠKIM
ZVIJEZDAMA VUČEDOLA

Povijest ljudi je fascinantna, a svakim novim arheološkim nalazom otkrivamo još jedan njezin komadić. Krenite s nama na put kroz prošlost kružnim putovanjem koje vodi iz srca Vučedola uz prikaz kako su živjeli i radili Vučedolci gdje ćete imati priliku na radionicama prisustvovati izradi čamaca. Posjetite arheološko turistički park i Muzej vučedolske kulture te poziciju Gradac na čijem se središnjem dijelu nalazi akropola s megaronom (talionicom) ljevaca bakra. Obiđite rekonstruirane vučedolske kuće, a zatim vidikovce s najviših kota, te pogledajte radionice starih zanata. Nastavak priče o
Vučedolcima poslušajte u Bapskoj dok će Vas u Vinkovcima dočekati priča o nastarijem indoeuropskom kalendaru Orionu, prema kojem je oslikana i šetnica Vinkovaca. Nakon što ste naučili pročitati kalendar, u večernjim se satima prepustite uživanju promatrajući zvijezde teleskopom i poput pravih astronoma pokušajte dokučiti njihove tajne.

Radionice i stručna predavanja o vučedolskoj kulturi i posjet lokalitetima kroz sela do Bapske i Vinkovaca; posjet Vinkovcima i upoznavanje s najstarijim indoeuropskim kalendarom Orionom; promatranje zvijezda teleskopom.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vucedol; 3. dan: Bapska - Vinkovci. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugimezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

 

 

IDE ŠOKAC
PJEVA BEČARAC

Upoznati i naučiti tradicionalne šokačke pjesme i stihove ( vokalno instrumentalni napjev ) Pjesme i stihovi od pamtivjeka čuju se po našim šorovima, livadama, sokacima, njivama. S bečarcem išlo se na njivu, svadbu ili crkvu, šokački momci po selu se skitali i snaše osvajali. Običaji naši stari kroz stihove su ispričani, i danas tradiciju našu bečarac održava. Kroz upoznavanje sela i običaja, uz mušku pjevačku grupu, prikazat ćemo kako nastaje bečarac, što je bečarac. Kada se pjeva i upoznati selo i njegove običaje kroz stihove opjevane. Uz stihove bit će domaće rakije, bakinih slastica i kolača s tavana ( kobasica, kulen, slanina ).

Boravak u selu, druženje, slušaje, pjevanje s muškim pjevačkim sastavom. Šetnja kroz selo i prikaz života na selu kroz bečarac.

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan Županja ( sela u okolici ) 2.-3. dan Vinkovci - Vukovar. Aranžman se može realizirati u periodu, tokom cijele godine, za grupe od 2 do 200 osoba. Smještaj je osiguran u domaćinstvima hotelima s dvije ili četiri zvjezdice u Vinkovcima, odnosno Vukovaru, dok je prijevoz moguć vlastitim prijevoznim sredstvom ili našim mikro odnosno minibusom. Stručno vođenje je moguće na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a na upit i na drugim jezicima.

 

 

 

ŠTRIKAJ, ŠTRIKAJ... ŠPENZLE ŠARAJ

Pogon za preradu vune, zaboravljeni štikerski zanat… Idemo pogledati, naučiti i upoznati se sa tradicionalnom tehnologijom prerade vune i izrade naših tradicijskih odjevnih predmeta na način kako se to radilo prije više od sto godina. Poslušajmo staru priču o tkanju – nekada toliko poznatom i uobičajenom zanatu u svakom slavonskoj seoskoj kući. Jer, Slavonke su u ona protekla, davna vremena tkale puno predmeta, kućnih potrepština, ponjavce, stolnjake, torbe, vrće, gube i platno za rublje. Kako se dobiva kudjeljno vlakno, konac za tkanje, kakva je atmosfera tkalačkih soba bila – pjesme slavonske, panonske, tugaljive, nježne, o ljubavi i sokaku. Poslušajmo i zvuk starog stroja kako šara špenzle ili reklje, kako pravi fusekle. A i modni odjevni predmeti sa tradicijskim duhom, ornamentiokm Slavonije ovdje se izrađuju. Vrijedi proći put od muzeja do Slavonskog sela.

Prikaz pogona za preradu vune, tradicijskih obrta, radionica, suvenira. Duh slavonskog sela kroz stari tradicijski način pravljenja odjevnih predmeta.

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan Vinkovci + muzej; 2. Obrti + radionica; 3. dan Vukovar - Ilok. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine od 2 do 50 osoba. Smještaj je osiguran u hotelima s dvije i hotelima s tri ili četiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguć vlastitim prijevoznim sredstvom ili našim mikro odnosno minibusom. Stručno vođenje je moguće na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemačkom jeziku, a na upit i na drugim jezicima.