01.04.2012

Šesto čulo Vukovara - novi programi !

 

 

 

 

MOJ METAR DUNAVA

Velik i jak, mocan i pun života - Dunav je oduvijek bio inspiracija umjetnicima, ali i drugim ljudima koji su se s njime sreli i cije je živote dotakao. „Na lijepom plavom Dunavu“, djelo velikog Johanna Straussa, jedan je od najljepših valcera ikada napisanih. U Austriji se smatra neslužbenom himnom. Dopustite i Vi da Vas osvoji Dunav, njegova snaga, velicina i obale koje nose mnoge price i povijesna doga_anja. Uživajte ploveci drvenom cikljom ili brodicom otkrivajuci sve njegove tajne, upoznavajuci vidikovce s pogledom na Dunav, pješcane ade sa skrivenim uvalama gdje ribici cekaju starog soma, ljutu štuku, lukavog smuđa ili dobrocudnog šarana, tamo gdje mulj skriva dunavske školjke, a rijecni galebovi traže svoju hranu. Saznajte price o Dunavu uživajuci u toku mocne rijeke, otkrijte „gdje Dunav ljubi nebo“, osjetite svu njegovu caroliju i uzmite svoj metar Dunava.

Vožnja Dunavom drvenom cikljom ili brodicom, razgledavanje ada i uvalica; druženje sa starim alasima; radionica na temu Dunava - o rijeci, životu i povijesti vezanim uz Dunav, životinjskom svijetu koji na njemu obitava

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vukovar; 3. dan: Ilok. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

DIKO MOJA SAPUNA MI DODAJ

Mnoge stvari u današnje vrijeme uzimamo zdravo za gotovo. Svakodnevno je pranje jedna od njih. Jeste li ikada stali i zapitali se kako je to bilo nekad? Rublje je prano obicno jednom tjedno, nije bilo industrijskih prašaka, a dragocjeni sapun je izrađivan kod kuce i tek se ponekad kupovao. Upoznajte šokacke tradicijske obicaje, iskusite sami kako se sapun na tradicionalan nacin spravljao u jesen, kada je u slavonskim kucama obilje cvaraka, otpadaka, stare slanine i ostale masti
važne za pripremu sapuna, kuhanjem te sipanjem preko krpe u drvene kalupe.
Pogledajte izradu prekrasnih rukotvorina poput narodnih nošnji i zlatoveza. Ucinite nešto za sebe, udaljite se iz gradske svakodnevnice, udahnite punim plucima, doživite ljepotu tradicije, uživajte u biranim domacim jelima, tradicionalnoj slavonskoj šljivovici i vocnim likerima, te se dobro naspavajte u pitoresknim selima Županjskog kraja. Iskustvo je neprocjenjivo.

Radionica pravljenja domaćeg sapuna na tradicionalan način; prikaz izrade rukotvorina kao što su oborci, šlingeraj, narodne nošnje, zlatovez i šaranje boca; degustacija delicija poput kulina, kobasica, poderanih gaća...

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. dan: okolica Županje; 2. - 3. dan: Vinkovci - Vukovar. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 200 osoba. Smještaj je moguc u domacinstvima i u hotelima s dvije ili cetiri zvjezdice u Vinkovcima, odnosno Vukovaru, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom, odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima.

Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

FURAM SVOJ FILM I IDEM NA "VFF"

Na istoku Hrvatske, na obalama velikog i snažnog Dunava, održava se jedinstveni fi lmski festival. Grad Vukovar, bogat poviješcu i tisucljetnom kulturom, fascinirat ce svakog posjetitelja zainteresiranog za fi lm i sve vezano uz kino produkciju. Gledati premijere svjetskih fi lmova u Vukovaru, „gdje Dunav ljubi nebo“, te sudjelovati u raznim radionicama eminentnih fi lmaša, odlicna je prilika i poseban doživljaj za sve obicne goste kao i za fi lmoljupce. Snimiti svoj dunavski kadar, turisticki trenutak koji želite sacuvati, možete samo na obalama Dunava. Prepustite se fi lmskim maštanjima, sjednite u dunavsku ciklju, prošetajte baroknim ulicama, družite se s kostimiranim vodicima. Luy, Elizabeta, Emerik i Julijana cekaju Vas sa zanimljivim pricama. Snimite svoj dunavski kadar, furajte svoj fi lm i posjetite Vukovar fi lm festival na koji cete se sigurno poželjeti i dogodine vratiti.

Gledanje filmova na Vukovar film festivalu i filmske radionice (npr. scenaristicka i radionica za pitching dokumentarnog fi lma); posjet TV sajmu koji okuplja filmske profesionalce regije; svakodnevni koncerti i zabava.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vukovar; 3. dan: Ilok. Aranžman se može realizirati tijekom trajanja festivala od 24.08. do 28.08. za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom, odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

HRABRO SRCE RAZNIH SUDBINA

Mnoge su price iz Domovinskog rata. Jedna od najtežih i najtragicnijih svakako je prica Vukovara, grada heroja, simbola hrvatske slobode. Podrucje grada i cijele okolice obilježeno je mjestima strahovite tuge. Ali prica je to i o hrabrosti i neuništivosti ljudske želje za slobodom. Posjetite mjesta koja zaslužuju divljenje i poštovanje te saznajte neke od prica Domovinskog rata. Obi_ite prve crte bojišta kod Vinkovaca, u to vrijeme nazvanih „vrata Hrvatske“ i pro_ite kroz sela Berak, Bapska, Lovas do _eletovaca gdje se crpila nafta. Odajte pocast žrtvama na masovnim grobnicama.

Kroz razgovor s osobama koje su preživjele koncetracijske logore u Srbiji, ljudima koji su izašli u proboju, civilima koji su boravili u podrumima, saznajte price o razlicitim sudbinama koje su ih zatekle. Shvatit cete dio njihove velicine, znacaja i važnosti slobode jer prica o pobjedi i nesalomljivosti ljudskog duha svakako je prica koja ce živjeti vjecno.

Polaganje cvijeca na masovne grobnice - Negoslavci, Berak, Tovarnik, Lovas; upoznavanje prve linije bojišta od Vukovara do Bajakova; razgovori s ljudima razlicitih sudbina koji su prošli Domovinski rat na ovim prostorima.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Vukovara, Vinkovaca i Iloka. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 100 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vođenje moguce je na hrvatskom, engleskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

OJ, TAMBURO, MOJA DIKO

Zvonki i carobni, zvuci tamburice i danas odjekuju, i danas sviraju za nekog becara. Nema ništa ljepše nego kad tamburica zasvira, kada žica pukne, kada pjesma potece. Slavonci, šokci bez tambure, ne mogu se zamisliti. Taj mali drveni instrument, koji i danas traje, važna je prica u šokackoj tradiciji u koju se zaljubi svatko tko cuje uz njene zvuke srcem ispjevanu pjesmu. Tamburica tradiciju cuva, i danas kao nekada. Upustite se u avanturu i otkrijte glazbu u sebi sudjelujuci u radionici sviranja na tamburici i družeci se s tamburaškim sastavom.

U prekrasnoj Slavoniji, neiscrpnoj inspiraciji tamburaških pjesama, vidjet cete kako se tamburice izra_uju i saznati sve što Vas zanima. Cut cete price kako je tamburica nastala te koliko vrsta tamburica imamo. Možete i zasvirati, i ne samo žice dirati, vec i clanom tamburaškog sastava postati, u becara se pretvoriti, bar nakratko zapjevati: „Oj, tamburo, gdje si sinoc bila...“

Radionica sviranja na tamburici; prikaz etno tradicije kroz tamburicu, price o tome kako je nastala i koliko vrsta poznajemo, prikaz izrade tamburica; druženje s tamburaškim sastavom i uživanje u tamburaškoj glazbi.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

PLETENICA, UVOJAK - ŠTIKANJE I VEZ

Snaše naše frizure si prave. Pletenicu, uvojak, napravit cu ja... Svijet se mijenja, no neke stvari ostaju iste. Tako i ženska težnja za ljepotom. Krenite s nama u pricu o ljepoti i saznajte kako su se u Slavoniji žene dotjerivale i uređivale za svoje becare. Upoznajte etno tradiciju kroz frizure, etno kostime i tradicionalne nošnje. Za izlazak u selo svaka se snaša trudila napraviti cim ljepšu pletenicu i njome se diciti.

Pogledajte kakve su to frizure bile, možda se i Vama svide ili Vam pristaju. Uz lijepe frizure ide i lijepa odjeca. Svako je selo imalo svojedruštvo koje je plesom prikazivalo raskoš svojih nošnji. Danas su one inspiracija za suvremenu etno odjecu, modu koja nastaje u radionicama u Slavoniji, gdje se tradicija miješa sa suvremenim i ostaje ocuvana i na taj nacin. Svoj vez možete štikati i Vi i doživjeti duh slavonske ljepote. Frizuru napravite, modernu etno nošnju obucite i šokica postanite!

Upoznavanje slavonske tradicije kroz uljepšavanje žena; izrada i prikaz etno frizura - pletenica i uvojaka, radionica uz mogucnost Sudjelovanja; etno dizajneri uvode Vas u tajne štikanja, etno modu i tradiciju.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vođenje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

RADIM, RADIM TRADICIJU ČUVAM

Sve se manje ljudi bavi starim obrtima, nacinom izrade stvari kako su radili naši stari. U današnje vrijeme rijetki su ustrajali u ocuvanju tradicije i dalje marljivo proizvodeci stvari u svojim radionicama na tradicionalan nacin. Krenite s nama u posjet majstorima tradicionalnih zanata u srcu šokadije, Vinkovcima i okolnim selima, te osjetite duh tradicije u izradi odjevnih i ukrasnih predmeta. U Muzeju grada Vinkovaca saznat cete o razvoju, nastanku i ocuvanju te slavonske tradicije dok cete kroz strucno predavanje otkriti tajne bogate slavonske obrtnicke baštine.

Posjet starim majstorima bit ce strucna prakticna radionica - krznarski obrt, užarski obrt, izrada slavonskog kožnog prsluka. Pogledajte, isprobajte te pokušajte i sami izraditi. Puno je tu muke i truda, ali i ljubavi koju cete i sami osjetiti. Možda cete sa slavonskim kožnim prslukom, kožnim remenom ili slavonskim srcem sa sobom ponijeti svoj tradicijski komad prošlosti.

Strucno predavanje o tradicijskim obrtima i posjet nekolicini starih radionica; prikaz izrade tradicionalnih odjevnih i ukrasnih predmeta i sudjelovanje u izradi; druženje s domacinima u toplini slavonskog ugođaja.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

ROĐEN SAM U SRIJEMU, U TOVARNIKU

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

Posjet rodnoj kuci Antuna Gustava Matoša, Srijemu i Tovarniku; strucna radionica o djelima A. G. Matoša kao i o njegovom životu; obilazak okolnih sela i vožnja zaprežnim kolima srijemskim krajolikom.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

ŠUMSKI RED

Šuma je oduvijek bila prijatelj ljudi. Tajanstvenošcu, ljepotom, velicinom i bogatstvom života u sebi šume izazivaju divljenje. Slavonske su šume poznate po svojoj ljepoti, stoga nije ni cudo da je upravo njima posvecen grb Vukovarskoj-srijemske županije. Jelen koji sjedi, slavonski hrast kao simbol prirodnog bogatstva, to je naša prica. Ako volite prirodu i šumu, bilo da ste strucnjak ili laik, pridružite nam se na ovom posebnom putovanju i saznajte sve o šumama ovog kraja, vrsti hrasta koji ovdje raste, životinjama koje ih nastanjuju, poslovima u šumi i alatima koji su se nekada koristili. Saznajte kako se šumama pravilno gospodari i otkrijte tajne slavonske hrastovine u srcu spacvanskih šuma. Nakon posjeta Šumarskom muzeju provedite dan sa šumarom, obiđite tajne šumske kutke, postavite hranu na hranilištu za životinje te se na kraju pocastite pravim šumarskim ruckom koji je najukusniji nakon šetnje zdravim i svježim šumskim zrakom.

Posjet Šumarskom muzeju uz edukativnu i prakticnu radionicu; provo_enje dana sa šumarom i upoznavanje s njegovim dužnostima; šumarski rucak na otvorenom i postavljanje hrane na hranilištu za životinje.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 3. dan: aktivnosti na podrucju Slavonije i Srijema. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

U TIŠINI RAVNICE

Tanka je granica između života i smrti. Na kraju života umiremo, pa je tako i umiranje jedan oblik života, jedna njegova manifestacija. Upoznajte povijest Vukovara kroz tišinu nacionalnih grobalja koja nam pricaju o njegovoj multikulturalnosti. Židovsko, Švapsko, Katolicko, Pravoslavno, Bugarsko ili Novo, Memorijalno groblje. Razlicitost nadgrobnih spomenika s posebnim obicajima ispisivanja nadgrobnih ploca govori nam o stanovnicima grada na Dunavu nekada, baš kao što kapelice u sklopu starog Švapskog groblja nose price o obitelji Eltz, velikašima ovog kraja. Udruge nacionalnih manjina uvest ce Vas dublje u povijest njihova dolaska i života na ovom prostoru. Nakon bogate prošlosti ispricane zagrobnom tišinom, kroz šetnju cete upoznati dijelove Grada kao što su šapudl, Sajmište i Mitnica koje je naš poznati književnik Pavao Pavlicic opisao mnogo puta i, prolazeci među sadašnjim stanovnicima, uživati u lijepoj vukovarskoj sadašnjosti.

Upoznavanje Vukovara kroz obilazak nacionalnih grobalja - Židovsko, Švapsko, Katolicko, Pravoslavno, Bugarsko ili Novo, Memorijalno; strucno predavanje predstavnika nacionalnih manjina; obilazak i povijesne price grad.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vukovar; 3. dan: Ilok - Vinkovci. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili, u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

MEĐU ARHEOLOŠKIM ZVIJEZDAMA VUČEDOLA

Povijest ljudi je fascinantna, a svakim novim arheološkim nalazom otkrivamo još jedan njezin komadic. Krenite s nama na put kroz prošlost kružnim putovanjem koje vodi iz srca Vucedola uz prikaz kako su živjeli i radili Vucedolci gdje cete imati priliku na radionicama prisustvovati izradi camaca.

Posjetite arheološko turisticki park i Muzej vucedolske kulture te poziciju Gradac na cijem se središnjem dijelu nalazi akropola s megaronom (talionicom) ljevaca bakra. Obi_ite rekonstruirane vucedolske kuce, a zatim vidikovce s najviših kota, te pogledajte radionice starih zanata. Nastavak price o Vucedolcima poslušajte u Bapskoj dok ce Vas u Vinkovcima docekati prica o nastarijem indoeuropskom kalendaru Orionu, prema kojem je oslikana i šetnica Vinkovaca. Nakon što ste naucili procitati kalendar, u vecernjim se satima prepustite uživanju promatrajuci zvijezde teleskopom i poput pravih astronoma pokušajte dokuciti njihove tajne.

Radionice i strucna predavanja o vucedolskoj kulturi i posjet lokalitetima kroz sela do Bapske i Vinkovaca; posjet Vinkovcima i upoznavanje s najstarijim indoeuropskim kalendarom Orionom; promatranje zvijezda teleskopom.

Aranžman je moguce realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaca: 1. - 2. dan: Vucedol; 3. dan: Bapska - Vinkovci. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od 2 do 50 osoba. Smještaj je moguc u hotelima s dvije, tri ili cetiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguc vlastitim prijevoznim sredstvom ili u našoj organizaciji, mikrobusom odnosno minibusom. Strucno vo_enje moguce je na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemackom jeziku, a na upit i na drugimezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujuci pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konacne ponude.

 

IDE ŠOKAC I PJEVA BEČARAC

Upoznati i naučiti tradicionalne šokačke pjesme i stihove ( vokalno instrumentalni napjev ) Pjesme i stihovi od pamtivjeka čuju se po našim šorovima, livadama, sokacima, njivama. S bečarcem išlo se na njivu, svadbu ili crkvu, šokački momci po selu se skitali i snaše osvajali. Običaji naši stari kroz stihove su ispričani, i danas tradiciju našu bečarac održava. Kroz upoznavanje sela i običaja, uz mušku pjevačku grupu, prikazat ćemo kako nastaje bečarac, što je bečarac. Kada se pjeva i upoznati selo i njegove običaje kroz stihove opjevane. Uz stihove bit će domaće rakije, bakinih slastica i kolača s tavana ( kobasica, kulen, slanina ).

Boravak u selu, druženje, slušaje, pjevanje s muškim pjevačkim sastavom. Šetnja kroz selo i prikaz života na selu kroz bečarac.

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan Županja ( sela u okolici ) 2.-3. dan Vinkovci - Vukovar. Aranžman se može realizirati u periodu, tokom cijele godine, za grupe od 2 do 200 osoba. Smještaj je osiguran u domaćinstvima hotelima s dvije ili četiri zvjezdice u Vinkovcima, odnosno Vukovaru, dok je prijevoz moguć vlastitim prijevoznim sredstvom ili našim mikro odnosno minibusom. Stručno vođenje je moguće na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a na upit i na drugim jezicima.

 

ŠTRIKAJ, ŠTRIKAJ...ŠPENZLE ŠARAJ

Pogon za preradu vune, zaboravljeni štikerski zanat… Idemo pogledati, naučiti i upoznati se sa tradicionalnom tehnologijom prerade vune i izrade naših tradicijskih odjevnih predmeta na način kako se to radilo prije više od sto godina. Poslušajmo staru priču o tkanju – nekada toliko poznatom i uobičajenom zanatu u svakom slavonskoj seoskoj kući. Jer, Slavonke su u ona protekla, davna vremena tkale puno predmeta, kućnih potrepština, ponjavce, stolnjake, torbe, vrće, gube i platno za rublje. Kako se dobiva kudjeljno vlakno, konac za tkanje, kakva je atmosfera tkalačkih soba bila – pjesme slavonske, panonske, tugaljive, nježne, o ljubavi i sokaku. Poslušajmo i zvuk starog stroja kako šara špenzle ili reklje, kako pravi fusekle. A i modni odjevni predmeti sa tradicijskim duhom, ornamentiokm Slavonije ovdje se izrađuju. Vrijedi proći put od muzeja do Slavonskog sela.

Prikaz pogona za preradu vune, tradicijskih obrta, radionica, suvenira. Duh slavonskog sela kroz stari tradicijski način pravljenja odjevnih predmeta.

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan Vinkovci + muzej; 2. Obrti + radionica; 3. dan Vukovar - Ilok. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine od 2 do 50 osoba. Smještaj je osiguran u hotelima s dvije i hotelima s tri ili četiri zvjezdice u Vukovaru, Vinkovcima odnosno Iloku, dok je prijevoz moguć vlastitim prijevoznim sredstvom ili našim mikro odnosno minibusom. Stručno vođenje je moguće na hrvatskom, engleskom, španjolskom, portugalskom i njemačkom jeziku, a na upit i na drugim jezicima.

Komentari